Hoe creëer je goede feng shui in huis?

Hoe creëer je goede feng shui in huis?

8 september 2024

Veel mensen weten niet goed waar ze moeten beginnen als het op feng shui aankomt. Waarmee start je? Wat als een kamer al volledig is ingericht? Wat moet en wat mag juist niet? Gelukkig hoeft het niet zo moeilijk te zijn. Hieronder vind je een aantal toegankelijke basistips die al meteen voor een harmonieuze sfeer in huis zorgen.

1. Doe weg wat weg kan

Zoals Marie Kondo? Ja en nee. Het hoeft niet zo extreem, maar het is wel heel belangrijk om kritisch door huis op te gaan. Aan spullen die jou geen energie meer geven (dingen die kapot zijn, herinneringen aan vorige relaties of misschien cadeaus die je eigenlijk niet echt leuk vond toen je ze kreeg), hangt namelijk negatieve energie. En daar wil je je natuurlijk liever niet mee omringen. Door dit weg te doen, maak je ruimte voor nieuwe en positieve energie. Verkoop het via Marktplaats of breng het naar de kringloop en wie weet maak je er ook nog iemand anders blij mee. Stap nummer één is dus: omring je alleen met dat waar je blij van wordt.

2. Opruimen en schoonmaken

Ben jij liever in een rommelig en vies huis of in een opgeruimd en schoon huis? Ik gok het laatste en dat geldt ook voor goede feng shui. Hoe netter jouw woning, hoe beter. Zorg daarom dat je iedere dag even een rondje door het huis doet om rommel op te ruimen. Voor de liefhebbers van de Franse slag heb ik slecht nieuws: helaas zet dat niet zoveel zoden aan de dijk. Schuif de volgende keer tijdens het stofzuigen dus gewoon die bank opzij en maak je kasten ook eens binnenin en bovenop schoon.

3. Richt je woonruimtes op de juiste manier in

Binnen feng shui speelt de ‘machtspositie’ een belangrijke rol. Dit betekent niets meer dan je kamer zo in te delen dat jij in control bent. Je wilt bijvoorbeeld niet met je rug naar de deuropening of het raam zitten, werken, slapen of zelfs koken. Het is belangrijk dat je altijd een muur achter je hebt zonder deuropeningen of ramen. Op die manier zie je altijd iemand binnenkomen en sta jij in je ‘macht’, wat je een veilig gevoel geeft.

4. Een uitnodigende entree

Via de voordeur verwelkom je niet alleen gasten, je ontvangt hier ook energie. Binnen feng shui staat energie centraal. Dus als je goede, positieve energie (en goede feng shui) in je huis wilt, is het daarom slim om je entree aan te pakken.

Ga eens voor je huis staan en bekijk de voorgevel goed. Zorg dat alles er netjes bij staat, haal een doekje over de voordeur en klop de deurmat uit. Kan de voordeur helemaal open? Klemt de deur? Wat zie je als je de deur opent? Zorg dat alles picobello in orde is. Een hal is vaak een rommeltje en, je kunt je voorstellen, daarmee maak je niet echt een goede eerste indruk. Begin met opruimen en doe weg wat weg kan. Zo creëer je plek voor nieuwe energie.

Kortom: de entree is het visitekaartje van je huis, dus zorg dat deze er uitnodigend uitziet.

5. Was je ramen regelmatig

Misschien niet de allerleukste bezigheid, maar het zorgt wel voor goede feng shui. Schone, heldere ramen laten veel meer zonlicht binnen en daardoor gaat het huis leven. Let maar eens op: je voelt jezelf ook energieker wanneer er veel licht binnenkomt. Ook belangrijk om alle ramen iedere dag ongeveer 10 minuten open te zetten om zo de energie van de nieuwe dag in je huis te ontvangen.

Goed voor je huis zorgen is goed voor jezelf zorgen, want geloof het of niet: door betere energie en balans in huis voel jij je écht beter. Beter in je vel komen zitten, kan in sommige gevallen dus zo simpel zijn als goed voor je huis zorgen.